Història del poble

Durant els segles XI i XII, Pavies apareix vinculat al Castell d'Almonecir, el terme del qual estava format pels actuals municipis de Algiminia d'Almonacid, Matet, Pavias i la Vall d'Almonacid, amb una extensió aproximada de quilòmetres quadrats.


A Pavias, igual que en les localitats veïnes, va haver d'estendre's la cultura i influència musulmana, si bé, al contrari que en les de Algimia, Matet i la Tanca, no ha romàs vestigi aparent de la mateixa. Després de la Reconquesta els musulmans que vivien en el territori sota jurisdicció del castell formaven l'Aljama, comunitat governada per una mescla de lleis cristianes (Furs de Valéncia) i islàmiques. L'Aljama del castell i Valle de Almonacid incloïa la Vall d'Almonacid ( Ayr, Algímia, Torresomera, Sant Joan i Almedinilla), Matet i Pavias.


En 1238 el Rei Jaime I va donar al Canceller Real, Berenguer de Palou (Bisbe de Barcelona) el Castell de Almonicir, amb totes les seues terres, llogarets i habitants, com recompensa per l'ajuda rebuda en la conquesta del regne de València. Posteriorment va passar al seu successor, Rodrígo Díez, al que li va succeir en el senyoriu la seua filla Sancha Ferrandis, que estava sota tutela del propi rei Pedro III. Aquest rei va tenir un fill natural, anomenat Jaime Pérez, per al qual va crear el Senyoriu de Sogorb, i amb qui va casar a Sancha. D'aquesta manera van quedar units els senyorius de Sogorb i Almonecir, unió que es va mantenir fins que l'any 1437 el rei Alfonso V, va vendre a Vidal de Castellá el castell i vall de Almonacir per 20.000 florins d'or d'Aragó. Aquest rei s'havia annexionat el primer d'Abril de 1430 els territoris de Fadrique, exconde de Lluna, per la seua traïció durant la guerra contra Castill ( 1429), territoris que incloïen els castells de Sogorb i Almonacir. Després de successives herències va recaure la possessió del Castell de Almonecir en la Casa Ducal de Cardona, des de 1562 unida al ducat de Sogorb. Però en 1581 do Antonio II de Cardona, Duc de Sessa i Baró d'Almonecir, i Donya Juana de Còrdova, la seua dona, van vendre “la Valle d'Almonecir” a Don Dionisio de Reus per 33.000 lliures, el qual al seu torn va fer donació a favor de Donya Juana Enríquez, Comtessa d'Aranda, el dia 4 de Setembre del mateix 1581 de “la Baronia de la Vall d'Almonanir amb el seu castell i llocs de Ayr, Algimia, Matet, Pavies, Almedinilla i Alfandega”.


Un cens poblacional realitzat per Jerónima Muñoz i datat entre 1565 i 1572, indica la població del senyoriu d'Almonacir abans de la expulsió dels moriscs. En ell es detalla l'existència de 360 moriscs en Ayr (Actual la Vall d'Almonacid), 253 moriscs en Algimia, 68 moriscs i 27 cristians vells a Matet i 189 cristians vells a Pavies. Aquest cens planteja la hipòtesi que la població cristiana (en època musulmana) es va refugiar a Matet i Pavies, punts geogràfics més allunyats de l'Aljama de la Vall d'Almonacir. Resulta significatiu el fet que la totalitat d'habitants de Pavies resulten censats com a cristians vells (aquells que van mantenir la seua fe cristiana encara sota la dominació musulmana).


Sembla probable que Pavies mantinguera (almenys des de la Reconquesta) una peculiaritat local com a refugi de la població cristiana. Aquesta Hipòtesi està reforçada pel fet que: resultant evidents els signes arquitectònics de l'època de dominació musulmana en les poblacions d'Algimia, la Vall d'Almonacid i Matet, resulten completament absents en la de Pavies.

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Pavias, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Calle Mayor, 16, Ajuntament de Pavias, 12449, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).